Wszystko o cykorii

Cykoria pochodzi z Belgii. Pierwsze uprawy cykorii założono około 1850 roku. Z Belgii przeniesiono ją do Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii, a następnie do Polski. Cykoria jest rośliną dwuletnią, która składa się z grubego korzenia, z kwiatu zbudowanego ze ściśle przylegających do siebie liści.

Do spożycia odpowiednia jest tylko główka kwiatu, której średnica wynosi około 3 cm – 4 cm, koloru białego, albo kremowego. Cykorię można uprawiać bez dostępu do światła w temperaturze około 14oC-16oC.

Wymagania glebowe

Cykorie dobrze rosną na glebach żyznych, lekkich, w miejscach nasłonecznionych, albo lekko zacienionych. Są bardzo odporne na przymrozki, w związku z tym mogą zimować w glebie bez żadnych zabezpieczeń. Taką roślinę należy wysiewać z nasion, wysypywanych do rządków, które są umieszczone w odległościach pomiędzy sobą 20 cm – 30 cm. Po wykiełkowaniu młode pędy trzeba wyselekcjonować. Cykorie potrzebują gleby spulchnionej do dobrego wzrostu. Glebę, w której rosną cykorie, należy oczyszczać z chwastów. Podlewanie jest konieczne tylko w czasie bardzo suchego i gorącego lata.

Terminy sadzenia cykorii

Cykorię można sadzić po każdym warzywie, które zwalnia zagon od początków czerwca, oprócz sałat, a także endywii. Cykorii nie wolno uprawiać po sobie. Przed siewem glebę należy nawieźć, wykorzystując: 120 g nawozu azotowego, 200 g fosforowego, 200 g potasowego. Około 8 tygodni po wykiełkowaniu należy przeprowadzić nawożenie pogłówne azotem, stosując 80 g nawozu.

Terminy zbiorów cykorii

Cykorie można zbierać w październiku-listopadzie, po 5-6 miesiącach od siewu. Rośliny należy wykopać widłami szeroko zębnymi, w taki sposób, aby nie zranić korzeni. Wszystkie uszkodzone rośliny trzeba przeznaczyć na kompost, dlatego że w czasie przechowywania będą gniły i zarażały zdrowe rośliny.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Terminy wysiewania i zbioru cykorii
Pola zielone – wysadzanie, żółte zbiór
Po zbiorach należy odciąć liście na wysokości 2 cm – 3 cm nad główką korzenia; można je wykorzystać na kompost, albo jako karmę dla zwierząt. Liście, które są plonem właściwym, można uzyskać dopiero w czasie pędzenia. Do momentu rozpoczęcia pędzenia korzenie można przechowywać zadołowane w piasku, a także umieszczone w chłodnym pomieszczeniu.

Zawartość cennych składników

Cykoria zawiera wiele wartościowych składników i jest niskokaloryczna. Dostarcza dużo witaminy C oraz kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo potrzebny dla kobiet w ciąży, które planują potomstwo; jest potrzebny dla prawidłowego rozwoju płodu. Cykoria poprawia przemianę materii; zawiera dużo minerałów. W cykorii znajdują się substancje odpowiedzialne za gorzkawy smak – terpenoidy, dzięki którym ma właściwości stymulujące wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy.

Liście, a także korzenie cykorii działają moczopędnie i tonizująco. Cykoria dobrze wpływa na funkcje nerek. Może być stosowana w czasie infekcji dróg moczowych. Cykoria bardzo dobrze oczyszcza organizm z substancji toksycznych. Jest zalecana dla osób, cierpiących na schorzenia skórne, artretyzm, reumatyzm i skazę moczanową. Badania wskazują, że cykoria może mieć właściwości przeciwzapalne.

Szkodniki

Cykoria jest rośliną, którą mogą niszczyć szkodniki: pomrów wielki, krocionóg krwawoplamy, węzłowiec ogrodowy, mszyca piwniczna, bawełnica topolowo-sałatowa, mączlik szklarniowy, osiewnik obrzeżony, zaciosek kruszcowy, podrzut myszaty, zwójka sałatóweczka, pięt-nówka kapustówka, leń ogrodowy, ziemiórki, śmietka sałatówka.


19/11/2012 | | Owoce
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 5.0/5 (Głosowano: 1)

, , , , , , , , , , ,

Skomentuj ten artykuł