Smaczne owoce kaki

Kaki (persymona, lub szaron) jest uprawiana głównie w Azji. Kształtem i wyglądem przypomina pomidora. Miąższ jest bardzo słodki, ma konsystencję bardzo gęstej galarety.

 

Niedojrzały owoc kaki ma bardzo dużo tanin, które posiadają właściwości ściągające i przeciwzapalne. Jednak ich obecność powoduje, że taki owoc kaki jest cierpki. Najsmaczniejsze są dojrzałe owoce kaki.

Kaki dla zdrowia

W owocach kaki znajdują się witaminy A i C, a także wapń, który jest potrzebny dla kobiet, chorujących na osteoporozę, jak również kobietom, wkraczającym w okres menopauzy. Kaki są również polecane dla kobiet w ciąży. Owoce kaki trzeba obierać z cienkiej skórki i jeść na surowo.

Składnik sałatek warzywno-owocowych

Kaki można dodawać na słodko do sałatek warzywnych i owocowych, do lodów, do galaretek i budyniów, a także do sosów słodko-kwaśnych.

Drzewo kaki wygląda jak karłowata jabłoń. Na zimę zrzuca liście. Owocuje w okresie od sierpnia do października. Owoce kaki są bardzo smaczne po zrzuceniu liści przez drzewo. Kaki można rozmnażać z nasion, albo z sadzonek.


18/04/2012 | | Owoce
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 3.0/5 (Głosowano: 1)

, , , , , , ,

Skomentuj ten artykuł