Rzeżucha – jak hodować

Rzeżucha jest małą rośliną o bardzo delikatnych liściach. Jej okres wegetacji jest bardzo krótki, rośnie na każdej glebie. Pochodzi z Europy i należy do roślin gorczycznych. Dziko rośnie nad strumieniami, a wtedy jest ostrzejsza w smaku, niż zwykła rzeżucha ogrodowa, zawiera też więcej witaminy C.

Rzeżucha ma intensywny, ostry smak i zapach. Jest bardzo często stosowana w czasie Świąt Wielkanocnych. Wtedy jest sadzona do ozdoby. Można ją wykorzystywać na kanapki, jako dodatek do pikantnych potraw z mięsa i z ryb, do zup, do sosów. Rzeżucha może być używana do sałatek. Jest bardzo dobra do pieczywa, do twarogów. Zmiksowane, albo drobno pokrojone kiełki rzeżuchy można zmiksować z masłem, w celu otrzymania aromatycznej pasty kanapkowej.

Lekko ostry smak rzeżuchy poprawia apetyt dzieci.

Wymagania glebowe

Domową uprawę rzeżuchy można założyć na wilgotnej ligninie, na talerzu, a później odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Co 3-4 godziny trzeba spryskiwać rzeżuchę wodą. Po 3-5 dniach rzeżucha jest gotowa do jedzenia. Najlepszym sposobem jest przechowywanie rzeżuchy w lodówce przez krótki czas.

Terminy sadzenia, sposób sadzenia

Rzeżuchę ogrodową można uprawiać w ogrodzie, na balkonie, na tarasie oraz w domu. Z powodu zjadania rzeżuchy w określonej fazie rozwoju, trzeba ją wysiewać odpowiednio wcześnie, najlepiej w marcu co dwa tygodnie, aż do początku września. Przy takiej uprawie istnieje możliwość spożywania bardzo świeżych i wartościowych roślin. Na jesień i zimę uprawę rzeżuchy można przenieść do domu.

W celu wykonania domowej uprawy rzeżuchy, do przygotowanego naczynia trzeba włożyć ligninę, albo watę. Ligninę należy delikatnie zwilżyć, a następnie równomiernie rozsypać na niej nasiona rzeżuchy. Nasiona trzeba skropić mocno wodą, w taki sposób, że lignina może być mokra. Rzeżuchę trzeba codziennie podlewać, lub spryskiwać wodą. Lignina musi być ciągle wilgotna, ponieważ rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wody. Po 2-3 dniach zaczną kiełkować pierwsze nasiona rzeżuchy.

Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli będzie stała w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Wegetację rzeżuchy przyspieszy przykrycie nasion folią spożywczą, która jest podziurkowana wykałaczką. Parująca woda i ciepło korzystnie działają na wzrost rzeżuchy.

Terminy zbiorów

Po 10 dniach od momentu rozsypania nasion rzeżuchy na ligninie, można zbierać rzeżuchę, gotową do jedzenia.

Zawartość cennych składników

Kiełki rzeżuchy są bardzo dobre dla cukrzyków, ponieważ obniżają poziom cukru. Mogą być stosowane w diecie osób z nietolerancją glukozy, dlatego że znajdujący się w nich chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki i metabolizm glukozy. W kiełkach rzeżuchy znajdują się: witamina C, witamina PP, B1, B2, potas, magnez, wapń, żelazo, jod, siatka, która działa pobudzająco na apetyt i trawienie. Kiełki rzeżuchy pobudzają przemianę materii i poprawiają pracę nerek.

Są polecane dla osób, które mają problemy dermatologiczne, na przykład trądzik, łojotok. Rzeżucha nie zawiera dużo kalorii. Rzeżucha wspomaga tworzenie przez organizm hormonów tarczycy. Usprawnia funkcjonowanie systemu odpornościowego człowieka. Działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości antyalergiczne. Dzięki dużej zawartości siarki, pobudza apetyt i wzmacnia strukturę włosów.


19/06/2012 | | Zielnik
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 3.3/5 (Głosowano: 3)

, , , , , ,

Jeden komentarz

  1. 1 Monika  | 11:55 | February 25th, 2013:

    bardzo dobrze napisany artykuł-dziękuję ;]


Skomentuj ten artykuł