Jak uprawiać ogórki gruntowe

Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Odmiana średniowczesna, typowo konserwowa, grubo-brodawkowa, biało-kolcowa. Owoce są bardzo kształtne, ciemnozielone z jasnymi smugami, bez tendencji do żółknięcia. Odmiana wykorzystywana jest przede wszystkim do jedzenia na surowo oraz konserwowania.

Ogórki zawierają małe ilości witamin i składników mineralnych. Wartość żywieniowa ogórków polega przede wszystkim na właściwościach smakowych. Surowych ogórków nie należy mieszać w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak np. pomidory czy papryka, ponieważ ich wzajemne działanie eliminuje witaminy.

Wymagania glebowe

Ogórki należy uprawiać w stanowiskach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru, w glebach ciepłych, żyznych, piaszczysto-gliniastych, o odczynie obojętnym. W czasie suszy ogórki należy dość obficie podlewać. Rozstawa 100 cm – 120 cm×10 cm – 20 cm, głębokość siewu około 2cm.

Terminy i sposoby wysiewania

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Terminy sadzenia i zbioru ogórków
Pola zielone – wysiew, żółte zbiórIstnieją dwa sposoby wysiewania ogórków: bezpośrednio do gruntu, lub do doniczek w celu stworzenia rozsad. Optymalne terminy siewu są dwa. Jeśli wysiewamy nasiona do gruntu, najodpowiedniejszym terminem będzie koniec pierwszej dekady maja, gdy temperatura osiąga już około 15°C.

Siewki z doniczek wysadzamy nawet trzy tygodnie później, już po ustabilizowaniu się wiosennych temperatur. Ogórki wysiewamy na głębokość 1,5 cm do 3 cm, w rzędach, po dwa, trzy nasiona, oddalone od siebie 15 cm do 20 cm. Najlepiej w stanowiska zaciszne, gdyż należy pamiętać o tym, że ogórki są rośliną płytko ukorzeniającą się i wrażliwą na silne podmuchy wiatrów.

Gleba dla ogórków powinna być żyzna, próchnicza i przepuszczalna, a także utrzymująca wilgoć. Jeśli gleba jest bardzo kwaśna, konieczne jest wapniowanie. Gleba nie może zawierać zbyt dużo azotu. Ogórki są warzywami ciepłolubnymi. Najlepsza dla nich temperatura waha się w przedziale od 18°C do 30°C, a dla większości z nich temp. poniżej 10°C jest już szkodliwa. W czasie wzrostu ogórki trzeba zasilać co około dwa tygodnie nawozem, zawierającym potas, albo płynnym nawozem organicznym.

Terminy zbiorów

Zbiór owoców można wykonać około 12 tygodni po wysiewie.

Zbiór ogórków powinien być przeprowadzony bardzo dokładnie, gdyż najmniejsze mechaniczne uszkodzenie powierzchni owocu pogarsza jakość i skraca okres składowania. Zaraz po zbiorze, szczególnie w okresie ciepłej pogody, owoce ogórków powinny być szybko schłodzone do temperatury składowania. Wodne schładzanie jest jedną z lepszych metod szybkiego obniżenia temperatury. Nie wolno jednak stosować do schładzania wody o temperaturze poniżej 6oC, ponieważ pomiary fluorescencji chlorofilu wykazały, że w tej temperaturze mogą być zainicjowane uszkodzenia chłodowe ogórków.

Zawartość cennych składników

Ogórki zawierają między innymi: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę; witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Szkodniki

Ogórki są odporne na mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych. Są dosyć tolerancyjne również wobec mączniaka rzekomego. Mogą być atakowane przez mszyce, przędziorki, wciornastki. W uprawach amatorskich i ekologicznych, do walki z chorobami ogórków można stosować metody niechemiczne, środki biologiczne, podlewanie odwarem ze skrzypu polnego.


18/05/2012 | | Warzywa
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 4.0/5 (Głosowano: 3)

, , , , , , , , ,

Jeden komentarz

  1. 1 Imię (wymagane)Gerard  | 21:32 | July 29th, 2013:

    Nie cierpię pustych ogórkow po zakiszeniu…Ale kisząc ogórki małosolne/kupne/na polecenie żony,ich nie jadam.Są żle zasilane.Moje to rarytas…


Skomentuj ten artykuł