Jak uprawiać jarmuż

Jarmuż zawiera dużo wartości odżywczych. Uprawa tego warzywa jest łatwa. Częścią jadalną w jarmużu są duże, fryzowane liście. Najpopularniejsze są dwie odmiany tego warzywa: niski zielony kędzierzawy, średniowysoki zielony kędzierzawy.

Wymagania glebowe

Jarmuż można uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleby. Jarmuż ma małe wymagania glebowo-klimatyczne. Nie lubi jednak gleb podmokłych oraz piaszczystych i kwaśnych. Charakteryzuje się dużą zimotrwałością. Na mrozy najbardziej odporne są odmiany niskie tego warzywa.

Po przemarznięciu liście jarmużu są bardziej delikatne i mają lepszy smak, zawierają więcej cukrów, tracą goryczkę; w związku z tym trzeba je zbierać po pierwszych mrozach. Jarmuż może być uprawiany jako poplon. Rośliny korzenią się dość głęboko, dlatego ziemię trzeba przekopać na głębokość co najmniej 30 cm. Częścią jadalną jarmużu są liście, które trzeba zbierać w okresie około po 100 dniach od posadzenia rozsad.

Terminy sadzenia

Jarmuż to roślina dwuletnia. Tworzy rozetę o szerokości i wysokości nawet do 1 metra. Jarmuż trzeba sadzić w rozstawie 40-50 x 50-60 cm. Można go siać prosto do gruntu (w czerwcu, albo w lipcu) oraz wysadzać rozsadę (siew w maju, lub w czerwcu; sadzenie po 7 tygodniach w rozstawie 50 cm x 50 cm).

Jarmuż nie ma wyjątkowych wymagań glebowych; jednak nie lubi suszy. Dobrze rośnie na glebie po cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku. Nie można go uprawiać po innych roślinach kapustowatych.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Terminy wysiewania i zbioru jamrużu
Pola zielone – wysadzanie, żółte zbiór

Terminy zbiorów

Zbiory można rozpocząć późną jesienią. Trwają one całą zimę. Liście należy zbierać wielokrotnie, a rozpoczynać od wyłamywania dolnych, najstarszych liści. Po pierwszych przymrozkach trzeba przykryć rośliny cienką warstwą słomy, albo włókniny. Wcześnie, wiosną z dolnych części łodyg wybijają się młode pędy.

Jarmuż jest warzywem nietrwałym, dlatego trzeba go zbierać przed zjedzeniem. W odpowiednich warunkach, czyli przy wilgotności 0oC, przy wilgotności powietrza 90% – 95% jarmuż może być przechowywany przez miesiąc.

Zawartość cennych składników

Jarmuż zawiera: węglowodany, witaminę A1, witaminę B1, B2, C, witaminę E, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez, beta-karoten, białko. Liście tego ozdobnego warzywa są stosowane do dekoracji różnych potraw. Jarmuż tak, jak brokuły oraz inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest warzywem lekko strawnym; jest dobry dla osób starszych i dla dzieci. Można go jeść na surowo, zapiekać, smażyć, gotować, a także dodawać do różnych zup jarzynowych.

Szkodniki

Warzywa kapustne: kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa są zagrożone przez śmietkę kapuścianą. Ten dorosły owad jest małą, około 6 mm długości ciemnoszarą muchówką z rodziny śmietkowatych, która jest podobna do muchy domowej. Jaja śmietki kapuścianej o długości około 1,2 mm są białe i podłużne. Larwy są żółtobiałe, beznogie, o długości około 7 mm. Śmietka kapuściana ma 3 pokolenia.

Wiosną szkody wyrządza pierwsze pokolenie, które atakuje rozsadę po posadzeniu jej w polu. Na początku larwy żerują na korzeniach oraz w dolnej części łodygi. Później wgryzają się do środka rośliny; we wnętrzu łodygi drążą liczne korytarze. Największe szkody wyrządzają, kiedy żerują w korzeniu głównym oraz w szyjce korzeniowej. Uszkodzone rośliny rosną słabo i więdną.


29/06/2012 | | Warzywa
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 4.8/5 (Głosowano: 4)

, , , , , , , ,

Skomentuj ten artykuł