Jak hodować bób

Bób jest to roślina jednoroczna. Rośnie dziko w Północnej Afryce i w Iranie. Jest uprawiany w wielu krajach świata, między innymi na paszę dla zwierząt. Bób jest używany w wielu kuchniach świata.

Korzeń bobu jest palowy, wrzecionowaty i mocno rozgałęziony. Łodyga jest naga, dęta (w formie rurki), na przekroju czterokanciasta, o wysokości do 100 cm, sinozielona, rozgałęziona tylko u podstawy. Łodyga bobu w czasie suszenia czernieje. Liście bobu są sinozielone, parzystopierzaste. Bób posiada 2, 3 pary liści w kształcie eliptycznym, o ostrym wyrostku końcowym. U nasady łodygi znajdują się duże, sercowate przylistki. Kwiaty bobu są motylkowe o długości do 5 cm, białe o fioletowym żagielku i czarnych plamkach na skrzydełkach. Kwiaty zebrane są najczęściej w groniaste kwiatostany, które wyrastają u nasady liści. Owoce bobu są w kształcie strąku, obłego i zwisającego w dół. Strąk osiąga do 12 cm, zawiera w sobie od 2 do 5 nasion, które są rozdzielone gąbczastymi przegródkami. Nasiona bobu mają kształt soczewki, albo nerki i osiągają 35 mm długości. Kolor nasion jest jasnożółty, lub jasnozielony, ewentualnie brunatny.

Wymagania glebowe

Bób jest rośliną odporną na chłody, wytrzymuje przymrozki nawet do -4 oC, a także nawet krótkotrwałe spadki temperatury do -7 oC. Bób może wytrzymać spadki temperatur lepiej, jeżeli jest osłonięty, na przykład włókniną polipropylenową. Bób kiełkuje w temperaturze już 3-4 oC. Wiązanie azotu i wzrost bobu zachodzi najszybciej w temperaturze 18-22 oC. Bardzo ważne jest stałe i dobre uwilgotnienie gleby dla wzrostu bobu. Optymalny odczyn gleby odpowiedniej do wzrostu bobu to pH 6,5-7 oC. Bób nie rośnie na glebie kwaśnej. Bób uprawiany na wczesny zbiór, rośnie na początku w nieogrzanej jeszcze glebie, w związku z tym wiązanie azotu przez bakterie brodawkowe jest słabe. Bób wymaga większych dawek azotu (70 kg – 90 kg N/ha), niż w tradycyjnych uprawach. Na glebach średnio zwięzłych zalecana jest ilość 60 kg – 80 kg P2O/ha. W niskich temperaturach pobieranie fosforu jest utrudnione. Dobra dawka potasu do uprawy bobu powinna wynosić 150 kg – 180 kg K2O/ha. W przypadku upraw bobu na oborniku dawki nawozów mogą być o 20% – 30% niższe. Bób jest wrażliwy na zasolenie gleby i dlatego nawozy powinny być dobrze wymieszane z 20 cm – 25 cm warstwą gleby.

Terminy wysiewania

Bób najczęściej jest wysiewany prosto do gruntu. W uprawach polowych nasiona trzeba wysiewać wcześnie, jeżeli warunki na to pozwolą, nawet pod koniec marca. Najczęściej wysiewa się je w rzędach, co 50 cm – 55 cm. Ułatwiony zbiór i pielęgnację roślin zapewnia uprawa pasowo-rzędowa. Odległość 2 rzędów w pasie powinna wynosić 35 cm – 40 cm, a pomiędzy pasami 70 cm – 80 cm. Na metrze bieżącym rzędu można wysiać zazwyczaj do 10 nasion. Nasiona można siać gniazdowo, po 2 sztuki w jednym gnieździe. Najlepsza głębokość siewu to 6 cm. Wcześniejsze zbiory zapewnia wysiew nasion, które są podkiełkowane. To przyspieszenie wschodów i zbioru wynosi najczęściej 3 – 5 dni. Podkiełkowane nasiona można przetrzymać w temperaturze 2 oC przez 3  –  4 tygodnie, a to według badań japońskich przyspiesza zbiory i zwiększa plony.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Terminy sadzenia i zbioru bobu
Pola zielone – wysadzanie, żółte zbiór

Terminy zbiorów

Intensywne przyspieszenie zbiorów, o około 2 tygodnie zapewnia uprawa z rozsad. Bób dobrze wytrzymuje przesadzanie. Przy optymalnej temperaturze okres produkcji rozsady trwa 20-25 dni. Rozsady przed sadzeniem powinny być hartowane.

Zawartość cennych składników

Świeży bób ma bardzo dużo składników odżywczych. To warzywo w lecie jest bardzo często stosowane do jedzenia. Jest ważnym składnikiem potraw wegetariańskich. Bób jest bardzo smaczny, zdrowy, a także bogaty w białko.

Bób smakuje doskonale, kiedy jest przygotowany metodą tradycyjną, to znaczy ugotowany w lekko osolonej wodzie z niewielką ilością masła. Bób może być stosowany jako dodatek do sałatek i do zup.

Bób zawiera duże ilości białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C, jak również prowitaminę A. To warzywo zawiera też: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Bób posiada duże ilości błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 gramach. Bób jest bardzo dobry dla osób z chorobami układu krążenia, nie zawiera cholesterolu.

Szkodniki

Do walki z chwastami w bobie uprawianym z siewu służą herbicydy. Najgroźniejszymi szkodnikami bobu są: mszyce i strąkowiec bobowy. Zwalczanie mszyc jest łatwiejsze. Mszyce należy niszczyć po zauważeniu ich pierwszych kolonii. Choroby bobu (szara pleśń, rdza i askochytoza występują w mniejszym nasileniu oraz mogą być niszczone przy pomocy związków, zawierających mankozeb. Konieczny zabieg to zaprawianie nasion bobu przed siewem.


28/05/2012 | | Warzywa
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 4.3/5 (Głosowano: 7)

, , , , , , ,

Skomentuj ten artykuł