Jak hodować bakłażany

Bakłażan jest warzywem, które pochodzi z Indii. Bakłażany mają ciemnofioletową skórę i gruszkowate kształty. Ta roślina jest warzywem jednorocznym. Należy do rodziny psiankowatych.

Bakłażany można kupić w sklepach przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze są w okresie ich naturalnych zbiorów, to znaczy od czerwca do września. Aktualnie istnieje bardzo wiele odmian bakłażana, które występują w barwach: żółta, zielona, pomarańczowa, marmurkowa. Bakłażany występują w różnych wielkościach i dziwnych formach, od 1 metrowych bazook, do bakłażanów o wielkości dużej kropli wody. Bakłażany są bardzo smaczne, zawierają biały, soczysty, delikatny miąższ.

W Polsce bakłażany były uprawiane od XV wieku, jako warzywa były wykorzystywane od XIX wieku. Wcześniej bakłażany były wykorzystywane do ozdoby pomieszczeń. Aktualnie bakłażany są uprawiane w: Polsce, Bułgarii, w Grecji, we Francji, we Włoszech.

Wymagania glebowe

Bakłażany dobrze rosną w ciepłych miejscach. Takie miejsce powinno być nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Najlepszym podłożem dla bakłażanów jest ziemia, bogata w próchnicę.

W naturalnych warunkach klimatycznych bakłażany są uprawiane tylko z rozsady, które trzeba sadzić do gruntu na przełomie maja i czerwca. Rozsadę można wyhodować w domu samodzielnie z nasion. Bakłażany dobrze rozwijają się w miejscach, w których jest ciepło. Do wykiełkowania nasiona bakłażanów potrzebują temperaturę około 28oC.

Terminy sadzenia

Przed posadzeniem bakłażanów podłoże trzeba nawieźć kompostem, albo obornikiem. Bakłażanów nie wolno sadzić w miejscach, w których wcześniej rosły: papryka, ziemniaki, albo pomidory. Aby wyhodować zdrowe, wartościowe bakłażany, trzeba roślinę przyciąć w taki sposób, aby zostały na niej tylko trzy, najsilniejsze pędy.

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

Terminy wysiewania i zbioru bakłażanów
Pola zielone – wysadzanie, żółte zbiór

Terminy zbiorów

Kiedy lato jest ciepłe, przy odpowiedniej pielęgnacji, pierwsze bakłażany można zbierać po około 30 dniach od momentu ich kwitnienia. Bakłażany można zbierać zanim będą całkowicie dojrzałe. Zdrowe bakłażany mają błyszczącą, fioletową skórę oraz biały miąższ. Trzeba zbierać je w odpowiednim czasie, dlatego że bakłażany nie zebrane na czas, nabierają brązowego koloru, są matowe i tracą smak.

Zawartość cennych składników

Świeże bakłażany zawierają około 90% wody, dużo błonnika, niewiele białka, trochę tłuszczu i tylko 2% cukrów. Bakłażany posiadają też duże ilości potasu, fosforu, żelaza i wapnia, a także witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B.

Jeżeli kupujemy bakłażany w sklepie, trzeba wybierać takie, które nie mają żadnych plam, ani przebarwień. Bakłażany muszą być dojrzałe. Niedojrzałe bakłażany zawierają solaninę i są trujące.

Bakłażany są dobre dla osób chorych na serce. Te warzywa obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy. Są mało kaloryczne.

Szkodniki

Szkodnikami bakłażanów są: przędziorki, mszyce, wciornastki oraz stonka.


18/06/2012 | | Trawnik
VN:F [1.9.16_1159]
Ocena: 4.7/5 (Głosowano: 3)

, , , , , , ,

Skomentuj ten artykuł